Tavoitteellisuutta Helsingin laivueen harjoitustoimintaan

Tässä pohdintaa Viklatoiminnan kehittämisestä pääkaupunkiseudulla - Juhannuksen inspiroimana :-)

HSK:n rannassa on noin 20 venettä ja Helsingin laivue on luokan näyteikkuna Suomessa ja ulkomailla. Mutta miten voisimme kehittää toimintaa lisää ja saada venekunnat liikkeelle myös viikolla?

Silmät eksyivät SCIRA Norjan sivuille ja syntyi seuraava ajatusleikki.

Oslossa ja Helsingissä asuu suunnilleen sama määrä ihmisiä. Molemmat kaupungit sijaitsevat meren ääressä ja rannoilla on useita pursiseuroja. Nykyään viklapurjehdus on keskittynyt voimakkaasti alueellisesti; suurin osa alueen vikloista majailee yhden seuran rannassa - toisin oli 60-70-80-luvuilla, jolloin alueella toimi monta aktiivista viklaseuraa.

Oslossa Barum Seilforening seuran viikkokisasarjan tulosluettelossa on kuitenkin yli kolminkertainen määrä veneitä verrattuna HSK:n vastaavaan. Juhannusviikon listauksessa näkyi kaikkiaan 33 venettä. Ero on iso eikä sitä voi selittää pelkästään historiallisilla syillä eikä sillä, että norjalaiset ovat varakkaampia. Vaikka Oslon 50 veneen huippuvuosista on tultu alaspäin, jotain siellä on tehty paremmin kuin meillä. Määrä ei korvaa laatua, mutta kyllä arvokisamenestykselläkin mitaten norskit ovat menestyneet viime vuosina huomattavasti paremmin kuin me. niin että joku korrelaatio menestyksellä, venemäärällä ja harjoittelulla on keskenään.

Helsingissä Tiistaikisojemme tuloksia ei ole näkynyt HSK:n sivuilla, mutta voisi arvella, että rannassa olevista 20 veneestämme noin 10 on osallistunut ainakin kerran HSK:n iltakisoihin touko-kesäkuun aikana.

Voisimmeko tehdä jotain asian kehittämiseksi

Varmasti voimme. Kaikki lähtee tavoitteellisesta toiminnasta ja sen johtamisesta. Mitä se voisi tarkoittaa?

Olemme kehittäneet Viklaluokassa vuosien varrella paljon hyvää toimintaa, josta hyvä kehitystarina saadaan edelleenkin syntymään. Listalle kuuluvat mm. TrySnipe, ViklaKlinikka, Kilpapurjehtijan polku, Purjehdusharjoitukset, Uusien purjehtijoiden auttaminen alkuun, Trimmi-illat, Gastipörssi, Venepörssi, HSK:n Tiistikset, Helsinki Regatta, Helsinki Fleet Open Championship jne.

Laivuekapteenin tärkeä rooli paikallistoiminnan aktivoinnissa

Kun puhutaan (harjoitus)tapahtumien aktivoinnista olennaista on, että ihmisiä innostetaan mukaan; tämä koskee niin uusia kuin vanhojakin harrastajia. Harjoittelu on ainoa tie kehittyä purjehtijana ja saada tuloksia kilpapurjehduksessa.

Jotta väki saadaan liikkeelle ja kiinnostumaan tapahtumista aktiivinen laivuekapteeni voisi organisoida laivueen toimintaa ja ja tapahtumia, ja motivoida purjehtijoita myös vesille. Yhden ihmisen on mahdoton itse ehtiä jokaiseen tapahtumaan mukaan ja siksi tarvitaan laivuekapun avuksi myös muita toimihenkilöitä, "varakapteeneita", jotka vastaavat pienemmistä osakokonaisuuksista, osaprojekteista, niin kuin nykyinen kansallissihteerimme sanoisi.

Saattaisi kummasti saada vipinää aikaan, kun joka viikonloppu tulisi muistutusviesti
Tiistaiharjoituksista. Treeniteemoja voi sitten tarvittaessa miettiä tarkemmin tyyliin keliolosuhteiden huomioiminen trimmauksessa ja reitinvalinnassa, startit, merkkien kiertäminen, maaliintulo. Kehityskohteita on lukuisia. Iso osallistujajoukko motivoi myös uusia harrastajia mukaan ja järjestäjiä tekemään hyviä ratoja; ja toisaalta meitä huolehtimaan omasta järjestelyvuorostamme keskiviikkoisin F18-luokan skaboihin.

Kun itse aloitin viklaurani Hesan laivueessa kauan sitten, viikkokilpailuissa kävi 0-2 venettä. Siitä on menty paljon eteenpäin; viime vuosien ennätys Hoskin viikkokisoissa taitaa olla 11 venettä. Sopivilla toimenpiteillä luku saadaan tuplattua, eivätkä ne Norjan lukematkaan kovin kaukana ole, kun olemme aktiivisia.

Nämä ovat sellaisia toimenpiteitä, joissa paikallinen laivue ja toiminnan vetäjät voivat ottaa paljon nykyistä aktiivisempaa roolia. Samalla Viklaliitto voisi keskittyä entistä enemmän valtakunnallisen toiminnan pyörittämiseen.

teksti: kaisaarhelo | 20170624
Kirjoittaja on pitkän linjan viklapurjehtija, jonka ura alkoi BSF:ssä 40 vuotta sitten ja jolla on yksi Suomenmestaruus ja kuusi muuta SM-mitalia. Suuri osa osaamisesta on syntynyt BSF:n ja HSK:n viikkotreeneissä. Kirjoitus on yksityisajattelua eikä välttämättä edusta Viklaliiton virallista kantaa.

Kuvat: R2 Kotka Open (photo: AnuStreng)

Luokittelu: