Kiertopalkinnot

VIKLALUOKAN PALKINNOT

Luokan palkintohistoria alkaa vuodesta 1947, jolloin Suomessa järjestettiin ensimmäinen Viklakilpailu. Tälle sivulla kuvataan nykyisin jaossa olevien palkintojen taustoja. Mikäli palkinnon lahjakirjassa alla ei ole toisin mainittu, edellyttäen, että palkinnossa on paikka kaiverrukselle, palkinnon saaja vastaa kaiverruksen teettämisestä omalla kustannuksellaan. Kaiverruksen rakenne vastaa aiempia merkintöjä, yleensä sisältäen nimen ja vuosiluvun, jolloin palkinto on voitettu.

SM-voittajan palkinto - Erik Aikala pokaali

Palkinto jaetaan Suomenmestarille. Vuonna 1978 lahjoitettu, lahjoittajana Kultasepänliike Erik Aikala. Kotimaisten sarjojen arvokkain palkinto. Palkinnon omistaa Suomen Viklaliitto ry. Jos Suomen Viklaliito ry lakkaa olemasta, palkinto lahjoitetaan Urheilumuseoon. Palkinnon saajan on palautettava palkinto alkuperäisessä kunnossa, kaiverrettuna ja puhtaana seuraavan vuoden SM kilpailuihin. Palkinnon saaja vastaa kaiverruksen teettämisestä. Kaiverrukseen tulee nimi sekä vuosiluku, jolloin palkinto on voitettu.

Metso pokaali parhaalle SM-

Lahjoittaja Metso Oy, Alf Renvall vuonna 2004.

Mixed Cup-pokaali parhaalle SM-

SM-kisojen parhaalle sekamiehistölle jaettava palkinto, jonka Sampo ja Risto Valjus voittivat Italian Omegnassa Lago d’Ortalla 1987. Palkinto löysi uuden käyttökohteen parhaan sekamiehistön eli mies-nais- tai nais-miesmiehistön palkintona. Miten vain vauhtia löytyy.

Norppa-palkinto Masters SM-kisojen voittajaveneelle

Lappeenrantalaisen LOAS:in ja Timo Nurmen vuonna 2013 lahjoittama Masters SM:n voittajaveneelle jaettava Norppa-mallinen kiertopalkinto

Ranking-pokaali Ranking-sarjan voittajaveneelle

Vuonna 1976 Prestoperuna Oy:n Carl-Johan Carpelanin lahjoittama hieno hopeinen kiertopalkinto

Unkari taulu

Parhaan SM-tulokasveneen palkinto. Taulun lahjoitti Roger Nylundille 1990-luvun alussa unkarilainen Balaton-järvellä veneitä veistänyt ja useita Viklojakin tehnyt veneenveistäjä Josef Reichstetter. Roger lahjoitti taulun edelleen Viklaliitolle jaettavaksi SM-kisoissa kiertopalkintona parhaalle ensikertalaiskipparille. Taulu on jaettu ensimmäisen kerran vuonna 1993 kokkolalaisille Hallmanin sisaruksille.

Mahlenin malja parhaalle Classic SM:ien puuveneelle

Ensisijaisesti puuvenesarjan voittajaveneelle jaettava vuonna 2003 Kaj Mahlbergin lahjoittama häränsarvi Mahlénin malja. Lahjakirja löytyy liitteenä, ks. pdf-linkki.

Keijo Mättö iso pikari – SM-kisojen paras järjestävän seuran kippari

Lahjoittaja Rouva Raija Mättö 3.8.2014 Kotkassa
Palkinnon omistaa Suomen Viklaliitto ry. Jos Suomen Viklaliitto ry lakkaa olemasta, palkinto kuuluu Kotkan Pursiseura ry:lle tai Mätön perikunnalle. Palkinto on tarkoitettu kyseessä olevan vuoden Suomen mestaruuskilpailuja järjestävän seuran parhaan veneen kapteenille.
Palkinnon saajan on palautettava palkinto alkuperäisessä kunnossa, kaiverrettuna ja puhtaana palkintoon kuuluvassa mahonkisessa laatikossa seuraavan vuoden SM kilpailuihin.
Palkinnon saaja vastaa kaiverruksen teettämisestä. Kaiverrukseen tulee veneen ja kapteenin nimi sekä vuosiluku, jolloin palkinto on voitettu.
Lahjakirja löytyy liitteenä, ks. pdf-linkki.

Keijo Mättö pieni Fair Play pikari - SM-kisojen rehdin purjehtijan palkinto

Lahjoittaja Rouva Raija Mättö 3.8.2014 Kotkassa
Kotkalaisen viklavaikuttaja Keijo Mätön lesken lahjoittama hopeinen pikari. Jaetaan osallistujien kesken tehdyn äänestyksen perusteella. Palkinnon omistaa Suomen Viklaliitto ry. Jos Suomen Viklaliitto ry lakkaa olemasta, palkinto siirtyy Kotkan Pursiseura ry:lle tai Mätön perikunnalle.
Palkinto on tarkoitettu rehdille purjehtijalle niin maissa kun vesillä. Palkinnon saajasta äänestävät kyseessä olevan vuoden SM kilpailuun osallistuneiden veneiden kapteenit.
Palkinnon vastaanottajan on palautettava palkinto alkuperäisessä kunnossa, kaiverrettuna ja puhtaana palkintoon kuuluvassa mahonkisessa laatikossa seuraavan vuoden SM kilpailuihin.
Palkinnon saaja vastaa kaiverruksen teettämisestä. Kaiverrukseen tulee purjehtijan nimi ja vuosiluku, jolloin palkinto on voitettu.
Lahjakirja löytyy liitteenä, ks. pdf-linkki.

Karhupalkinto
SM-kilpailuiden parhaalle Classic II yli 15 v. lujitemuoviveneen kipparille

Pääkuva: SM-kisojen palkintopöydän antia Kotkan SM-kisoissa 2014
Alakuva I: Keijo Mätön leski luovuttamassa Rehdin purjehtijan palkintoa Pekka Taipaleelle
Alakuva II: Mahlénin malja

Kuvat©kaisaarhelo
Päivitetty 20190821 | jlehtinen, mvaljus