Ennätyksellisen hieno Viklakausi 2015!

Tervehdys entiset, nykyiset ja tulevat viklapurjehtijat, ja muuten vaan Viklaliiton jakelulistalle joutuneet ja päässeet. Vuoden viimeisenä päivänä on aika luoda katsaus kauden 2015 tapahtumiin.
Kulunut kausi on ollut yksi aktiivisimmista, ehkäpä aktiivisin ikinä. Pelkästään www.snipe.fi sivujen uutispalstalta löytyy 180 uutista kuluneelta vuodelta! Pitele kiinni penkistä. Nyt mennään.

Yksityiskohtaiset uutiset löydät osoitteesta http://snipe.fi/fi/uutisarkisto/2015.

Tammikuu

Vuosi alkoi dramaattisissa merkeissä. Juuri kun alkuvuoden tiedotustarve oli suurimmillaan, viklasivut ja muut samalla koodilla tehdyt sivut ympäri maailmaa kaatuivat hakkerien tihutyön takia. Onneksi webmasterimme Mats Nylund sai pelastettua sen mikä pelastettavissa oli ja suuri osa sisällöstä saatiin talteen.
Entä sitten se tiedotustarve: tuskin keneltäkään Viklaluokan toimintaa seuranneelta on jäänyt huomaamatta Historiikkikirjan julkaisu. Kolmikielinen 320-sivuinen ”Tuhannen viklan maa – Viklapurjehdus Suomessa 1947-2015” saatiin valmiiksi tammikuun alussa parivuotisen tiukan rutistuksen jälkeen. Se on Must-opus kaikille luokan toiminnasta vähääkään kiinnostuneille! Alkoi ennen näkemätön mediarummutus purjehdusseuroille, SPV:lle, lehdistölle, venemessukävijöille, puhumattakaan omasta jäsenistöstämme. Pitihän tieto Suomen hienoimman purjehdushistoriikin valmistumisesta saattaa kaikkien säätyjen tietoon. Kiitokset tietoa edelleen jakaneille.

Helmikuu

Muun muassa 970 Suomessa rekisteröidyn viklan tiedot sisältävä kirja saatiin ulos painosta parahiksi Venemessuille, jossa sitä mainostettiin ja myytiin viklaosastolla suurella menestyksellä. Esillä oli myös puuklassikko Kilu-Kalle vm. 1968 ja MM-ykkösvene vuodelta 2011. Eikä tässä vielä kaikki: lähes sadan hengen juhlakansa piti Hoskilla Lauttasaaressa Vuosisadan kirjanjulkaisupirskeet hurmioituneessa Serious Fun –hengessä. Kiitos Kokkolan Ruoholle ja Haimakaiselle vuoden 2014 Venemessuilla esitetystä ideasta järjestää juhlat. Osallistujien ikähaarukka taisi olla 25-80+ v.

Oma hommansa oli myös jakelutien rakentamisessa ja kirjakauppojen houkuttelussa ottaa historiikki myyntiin. Myös useat kirjastot hankkivat historiikkiamme kansansivistystarkoituksiin. Päävastuun toimituksista kantoi vuoden aikana kuitenkin kansallissihteeri Lehtisen ikioma postitustehdas Vuosaaressa. Luokka oli esillä myös Turun venemessuilla Heffe Ericssonin ja Roger Nylundin johdolla.
Viklaliiton vuosikokouksessa päätettiin kesän kilpailukalenterista ja siitä, että vaalikokous (kesäkokous) pidetään jatkossa SM:ien yhteydessä ja vuosikokous talvella, mikä osoittautuikin toimivaksi ratkaisuksi Turussa.

Maaliskuu

Maaliskuussa vedettiin hieman happea, mitä nyt Lehtisten ja Suonsillan kombinaatio kävi edistämässä suomalaista viklapurjehdusta Midwinters-kiertueella Floridassa ja Bahamalla. Luokalle hommattiin myös omat näyttävät Viklahupparit, joita menikin kaupaksi ennätysmäärä.

Myös venekauppaa alettiin edistää tiedotteiden ja Viklapörssin ilmoitusten muodossa. Ehkäpä taustalla pyöri julkisuudelta piilossa ollutta lobbausta.

Samalla suunniteltiin ja kalenteroitiin TrySnipe-teoria- ja kokeilupäivät ja Kilpapurjehtijan polku –koulutussarja; konseptit joilla olikin kauaskantoiset seuraukset kesän menestystarinan rakentamisessa.

Huhtikuu

Tapahtuma- ja kisakutsuja julkaistiin ennätysmäärä snipe.fi kalenterissa. TrySnipe/ViklaKlinikka alkoi löytää muotoaan ja rehtori Suonsilta adjutantteineen piti ensimmäisen koulutustilaisuuden Hoskilla. Vastaanotto voitaneen tulkita innostuneeksi. Jäsenmaksujen maksamiseen rohkaistiin ”Hyviä syitä maksaa Viklaliiton jäsenmaksu” -tiedotteella. Kuten myös Gastipörssin tarjonnan hyödyntämiseen, kun oma gasti tai kippari ei pääse mukaan kisoihin. Turhaan ne veneet seisovat rannalla käyttämättä, kun useat innokkaat purjehtijat odottavat kutsua vesille. Myynnissä olevia veneitä ja luokan Serious Sailing – Serious Fun teemaa promotoitiin edelleen näyttävästi.

Toukokuu

TrySnipe-teoriailta sai jatkoa useiden ”vesileirien” muodossa. Halukkaiden kokeilijoiden listalla oli kaikkiaan lähes kolmekymmentä nimeä. Ennätys sekin. Kotimainen kisakausi alkoi Tuusulanjärvellä ja virallisemmin kovatuulisessa R1 kisassa lahden Vesijärvellä.

Kesäkuu

Kisakausi jatkui Porvoossa R2-kisan muodossa. Facebook sivut ”Helsingin viklalaivue 481" avattiin ja ne löysivät heti aktiivisen käyttäjäkunnan. Nimestään huolimatta sivuilla julkaistaan myös koko valtakunnan uutisia. Kävi myös ilmi, että Ruotsin Masters EM peruutettiin vähäisen osanottajamäärän takia. TrySnipe-tilaisuudet sen sijaan houkuttelivat Hesan laivueeseen seitsemän uutta tiimiä ja ainakin viisi uutta venettä. Laivueen venemäärä nousi 21:een! Viklasivut tiesivät kertoa, että MM:iin lähtee ainakin yksi suomalaistiimi.

Helsingin Regatassa Vikla oli suurin luokka! Masters SM mestariksi kruunattiin Jaakko Mikkonen ja Tommi Isotalo kipparinaan allekirjoittanut. Partisen Jukka järjesti rannalle hienot bileet. SM-kisojen kisakutsua ja AfterSail-tapahtumatiedotusta täydennettiin sitä mukaa kun uutta tietoa saatiin mm. kesäkokouksen osalta.

Heinäkuu

ViklaKlinikka-toiminta pyöri Hoskilla myös heinäkuussa. Historiikin julkaisun myötä ihmiset heräsivät lähettämään tietoja vanhoista klassikkoveneistään; hieman myöhässä tosin, mutta parempi myöhään kuin ei ensinkään. Historiikkitoimikunnan sanoin: "päivitykset otetaan talteen ja pyritään tuomaan seuraavan painokseen, jos sellainen joskus vielä otetaan". Vielä on kuitenkin noin 100 kirjaa myymättä 600 kappaleen painoksesta. Pankaahan tilaten, jos tämä mestariteos vielä puuttuu jonkun kirjahyllystä! Kertaalleen Ruotsista peruutettu Masters EM päätettiin pitää Espanjan Santanderissa. Ainakin Lehtiset lähdössä.

Elokuu

Kisakausi jatkui Lohjalla (R4). Tampereen lahja viklapurjehdukselle – Coocaburra – jengi Mikko & Kari kirjaili viklasivuille hauskan kisaraportin uuden tiimin kommelluksista. Kari Nyqvist alkoi pitää kirjaa ranking-sarjan tuloksista; niinpä tuore tieto olikin tarjolla lähes seuraavana arkipäivänä. VVPCSCC keräsi Henryn johdolla Vanajavedelle viisi puukaunotarta omiin mestaruuskisoihinsa. Hesan laivue ennakoi kovia kelejä Turkuun ja järjesti SM-leirin sekä veneiden kaatoharjoitukset. Vaan toisin kävi. SM-kisat purjehdittiin Turussa hämäävän keveissä shortsikeleissä. Se ei menoa haitannut sillä kisoissa oli mukana 2000-luvun ennätysosanottajajoukko 26 veneen turvin! Tunnelma oli erinomainen. Tuulta odotellessa myös hetket rannalla käytettiin hyödyksi: SPV:n puheenjohtaja ja TPS:n kommodori Salanterä sai kuulla rautaisannoksen luokkamme toiminnasta ja kehitysideoista. Ville ja Eve purjehtivat ylivoimaiseen mestaruuteen. Kakkos- ja kolmossija menivät ilahduttavasti kokonaan uusille mitalisteille Chitalle ja Mikolle. Mukana oli myös kymmenkunta alle parikymppistä junioripurjehtijaa. Reino Suonsilta valittiin kansallissihteeriksi kausille 2016-2017 ja illalla pidettiin mukavat AfterSail pippalot, joissa juhlittiin Turun lahjan viklaluokalle Roger Nylundin 70-vuotista taivalta. Venekauppa kävi edelleen kuumana. Nyt Suomeen ostettiin Puolasta yksi viimeisimmistä SkipperSnipe vikloista.

Syyskuu

Kisakausi jatkui kevyttuulisella Pori Openilla (R6) ja kovatuulisella Wurst Fennica Helsinki Openilla (R7). Turun laivue järjesti TrySnipen. Historiikin päätoimittaja ja muutenkin purjehdushommissa ansioitunut Henry Heffe Ericsson täytti 70 vuotta. Lehtiset lensivät Espanjaan Masters EM:iin. Tommi ja Kai sen sijaan kaahasivat läpi Euroopan vene trailerilla Italian MM:iin. Onneksi trailerin laakeri kärähti vasta kotimatkalla. Menestystä ei saavutettu niinkään radalla, mutta huhutaan, että MM-reissulla saattaa olla tärkeä merkitys vuoden 2017 kisakalenteriin.

Lokakuu

Hesan laivue päätti kautensa 10.10, tosin Reino ja Kaizu kävivät vielä vesillä 1.11. Ennätys sekin alallaan. Italian MM-retken innoittamana Viklaliitto teki päätöksen hakea vuoden 2017 MM–kisoja BSF:n kanssa!

Marraskuu

Ideointitilaisuus ”Viklaliitto 2017” pidettiin Lauttasaaressa 19.11 kovin tavoittein: parin vuoden päästä SM:issä purjehtii vähintään 50 venettä ja rankingeissa tasaisesti vähintään 20. MM-hakemusta suunniteltiin Viklaliiton ja BSF:n hakutoimikunnissa. Luokan pikkujoulut pidettiin kuun lopussa Hesassa. Kansallissihteeri Juhaa muistettiin Katajatuoppi-kunniapalkinnolla, ja Maija ja Nick saivat Hesan laivueen tulokaspalkinnon. Kauden 2016 kisakalenteri julkaistiin snipe.fi-sivuilla. Viklaliiton huippuvuosi saa kiitoksensa, kun SPV palkitsee meidät vuoden luokkaliittona Kalastajatorpalla! Kiitos kaikille aktiiveille. Olemme yhdessä aikaansaaneet tämän.

Joulukuu

Venekauppa kävi kuumana myös joulukuussa. Partisen FIN30899 löytää tiensä uuteen kotiin ja Hesan laivue vahvistuu taas yhdellä tiimillä. Tiedossa oli jo, että EM:t purjehditaan syyskuussa Espanjan Santiago de la Riberassa. Uutena tietona SCIRA ilmoitti, että Masters MM 2016 purjehditaan lokakuussa Bahamalla. Viklaliitto julkaisi nettisivuillaan linkkejä vauhdikkaihin viklavideoklippeihin ja ilmoitti tammikuun ViklaKlinikka-koulutuksista.

Mikäli nyt on herännyt hervoton halua tukea liiton toimintaa ja hellittää rahapussin nyörejä, voit lahjoittaa sopivaksi katsomasi summan liiton tilille. Ja muista hommata se kirja, mikäli vielä hyllystä puuttuu. Maksa joka tapauksessa jäsenmaksusi heti alkuvuodesta. Ohjeet löytyvät snipe.fi-sivuilta. Vanhat hinnat voimassa – sen sijaan paljon uutta toimintaa tarjolla.

Summa summarum

Hieno aktiivinen vuosi takana. Toiminnan tasoa kuvastaa huima uutisten määrä liiton nettisivuilla ja paljon jäi vielä kertomatta. Ainutlaatuinen historiamme saatiin kovien kansien väliin. Paljon uutta väkeä tuli mukaan toimintaan. Tästä on hyvä jatkaa kohti uusia haasteita. Heinäkuussa purjehditaan Helsingissä 68. peräkkäinen Vikla SM-kilpailu. Ennätys alallaan sekin. Pidetään yhdessä Viklalippu liehumassa.

Oikein hyvää alkanutta vuotta toivottaen
ja
Tuulta purjeisiin yhdessä puhaltaen
Viklahallitus

Copyright © 2016 Suomen Viklaliitto ry - Finlands Snipe Förbund rf. All rights reserved.
Saat tämän mailin koska olet Suomen Viklaliiton postituslistalla.
Mikäli haluat pois listalta, ilmoita: kai.saarheloatgmail.com

Our mailing address is:

Suomen Viklaliitto ry.
Uudentuvantie 24 a
Helsinki 00680
Finland

hallitusatsnipe.fi

Luokittelu: