Viklauutiset | 29.3.2015 | SnipeNews

Pääkuva: SM2014 Kotka (Anu Streng)
Alakuvat: Snipe tunnus ja Viklan suunnittelija William F. Crosby vaimonsa kanssa

Suomen Viklaliitto r.y. – Finlands Snipeförbund rf.
Snipe Class International Racing Association SCIRA

Viklauutiset | 29.3.2015 | Snipe News

Tervehdys entiset, nykyiset, tulevat ja vielä harkinnan asteella olevat viklapurjehtijat
sekä muuten vaan Viklaliiton jakelulistalle joutuneet tai päässeet

Kevät on yllättävän pitkällä, kun trullit käyvät virpomassa ovella. Pian eletään jo huhtikuuta!
Tämä jo 15. kerran lähetettävä kevään laaja SnipeNews, Snipe eBulletin, ViklaUutiset, sisältää katsauksen talvikauden tapahtumiin, lähiajan kevätaktiviteetteihin sekä kesäkauden suunnitelmiin.

Aktiviteettilistamme on yllättävän pitkä ja se kuvastaa osuvasti kuinka vireä 67-vuotias Suomen Viklaliitto oikein on. Kansainvälinen luokkaliittomme SCIRA on sekin ehtinyt jo 83-vuoden ikään. Molemmat kunnioitettavia lukuja tässä kertakäyttökulttuurin maailmassa! Voidaan hyvillä mielin todeta, että Viklaluokan motto Serious Sailing – Serious Fun on edelleen voimissaan!

Tätä kirjoitettaessa Viklaliiton pj eli kansallissihteeri Juha ja Hesan laivueen kapteeni Hanna-Leena ”Hannis” Lehtinen sekä Reino Suonsilta ovat jo avanneet kisakautensa Floridassa ja Bahamalla. Kotimainen kisakausikin alkaa yllättävän pian. Ensimmäiseen viklarankingiin on vain 55 päivää! Ainakin Lauttasaaren vesillä on jo näkynyt optarijunnuja treenaamassa. Koskahan kuullaan ensimmäisestä snipesta, kurpasta tai viklasta kotimaisilla kevätvesillä?

Talvikauden tapahtumat

Historiikki

Tuskin keneltäkään Viklaluokan toimintaa seuranneelta on jäänyt huomaamatta historiikkikirjan julkaisu. Kolmikielinen ”Tuhannen viklan maa – Viklapurjehdus Suomessa 1947-2015 | De Tusen Snipars land – Snipesegling i Finland | The land of a thousand Snipes – Snipe sailing in Finland” julkaistiin helmikuun alussa Helsingin venemessuilla. Kirjassa kerrotaan, miten kevytveneiden kilpapurjehdus laajeni Viklan myötä sotien jälkeen räjähdyksenomaisesti Suomeen, siitä miten tästä maailman suosituimmasta pienestä jollasta tuli myös Suomen suosituin kahden hengen kevytvene. Siten kirjalla ja luokallamme on myös kulttuurihistoriallista merkitystä!
Tuon 320 –sivuisen järkäleen tuotanto vei päätöksen teosta kirjan julkaisuun tasan kaksi vuotta. Kirja on saanut paljon myönteistä julkisuutta ja sitä on myyty jo kolmisen sataa kappaletta. Kirjan painosmäärä oli 600, joten sinullekin löytyy oma kappale, jos et ole sitä vielä hankkinut!
Toinen vaihtoehto ostamisen sijaan on painella paikkakunnan kirjastoon ja kysyä sieltä kirjaa lainaksi. Tämä on tärkeä aktiviteetti. Pieni panos meiltä jokaiselta, mutta merkittävä Viklaliitolle, jotta kirjat saadaan myytyä! Ja jos ihmettelevät kirjaston tiskillä asiaa, kannattaa ilmoittaa kirjan tarkka nimi ja sanoa, että kirjaa voi hankkia BTJ Oy:ltä, joka jakelee kirjoja eteenpäin kirjastoihin. Voit myös tehdä kuten Riken ja Robertin NebSails sekä Juhani Liinamaa, jotka lahjoittivat nipun kirjoja Tampereen kirjastoille. Kiitos!

Muita jälleenmyyjiä:
Akateeminen kirjakauppa Helsinki, Akateeminen kirjakauppa Tampere, Akateeminen kirjakauppa Turku, Kungsbokhandeln Ekenäs, Porin kirjakauppa Pori, Tias Bokhandeln Hangö, Forum Marinum Turku ja Cafe Laituri Kotka.

Kirjaa saa myös Viklaliitolta tilaamalla hallitusatsnipe.fi. Osto-ohjeet, hinnat, tarinoita kirjan teosta ja paljon muuta kirjaan liittyvää tietoa löytyy viklasivuilta www.snipe.fi.

Viklaliitto kiittää erityisesti päätoimittaja Henry Clay ”Heffe” Ericssonia ja ”varapäätoimittaja” Jukka Tainiota, jotka kasasivat suurimman osan materiaalista ja ovat myös edistäneet kirjan jakelua kirjastoihin, kirjakauppoihin ja tuttavilleen esimerkillisellä tavalla. Suurkiitos myös kaikille kirjan tukijoille; yksityisille, yrityksille sekä erityisen lämmin kiitos säätöille Svenka Kulturfonden i Björneborg ja K. Albin Johanssons Stiftelse, joiden tukea ilman Viklaliitto olisi ”konkurssissa”. Ison työn kirjan kasaamisessa, tuki-ilmoitusten hankkimisessa ja kirjan levittämisessä teki Heffen ja Jukan lisäksi muu toimituskunta Reino Suonsilta, Juha Lehtinen, Risto Valjus ja allekirjoittanut. Kiitokset myös muille artikkeleita kirjoittaneille ja kuvia tarjonneille.

Vuosisadan Viklapirskeet
Päätös kirjan julkaisujuhlan pitämisestä syntyi Vene14Båt messuilla, kun Kokkolan laivueen V-P Ruoho ja Pentti Haimakainen ehdottivat sitä allekirjoittaneelle. Tasan vuoden päästä 7. helmikuuta lähes satapäinen juhlakansa kerääntyikin Lauttasaareen juhlistamaan kirjaa! Tarvitaan siis aina pientä säkää ja potkua persuksille, että asiat alkavat tapahtua. Juhlissa oli muuten käsin kosketeltavan hieno tunnelma, kun vanhemmat ja tuoreemmat starat kohtasivat. Vieraita oli mukana lähes jokaiselta viklan vuosikymmeneltä, vanhimmat yli 80-vuotiaita. Tunnelmia voi aistia viklasivujen uutispalstalta ja kuvalinkeistä, jotka johdattavat parille eri kuvaforumille. Jälkifiilikseen pääset myös hankkimalla oman kirjan. Kiitokset juhlatoimikunnalle ja erityisesti juontohommissa kunnostautuneille Maille ja Hannalle. Hoiditte homman kotiin! Kuvia http://snipe.fi/fi/node/1065, http://snipe.fi/fi/node/1071, http://snipe.fi/fi/node/1072, http://snipe.fi/fi/node/1075.
Otetaanko uusiksi 2017, kun Suomen Viklaliitto täyttää 70 vuotta? Sitten ne ovat kyllä vaan 70/100 vuosisadan pirskeet, mutta väliäkö hällä.

Venemessut Helsinki ja Turku
Helsingin Vene15Båt-messut järjestettiin helmikuun 6.-14. päivä. Mukana oli puukauden herkku, Petri Tykän Kilu-Kalle vuodelta 1965, jolla muuten osallistuttiin Kotkan SM:iin viime vuonna. Hyvä esimerkki siis kaikille Suomen Classic vikloille ja niiden omistajille! Myös Reino Suonsillan omistukseen siirtynyt MM2013 voittajavene FIN30900 oli näyttävästi esillä. Tuoretta kirjaa pääsi ihastelemaan näyttävästä lasivitriinistä. Messupäivystys ja kirjamyynti hoidettiin hienosti lukuisten päivystäjien voimin. Kiitos kaikille talkoisiin osallistuneille.
Viklaluokka ja tuore historiikki oli esillä ansiokkaasti myös Turun venemessuilla Heffe Ericssonin ja Roger Nylundin johdolla. Kirjaa myy Turussa Forum Marinum.

Vuosikokous
Luokan vuosikokous pidettiin Lauttasaaressa hei seuraavana päivänä 8.2. Kokouksessa päätettiin jäsenmaksujen pitämisestä ennallaan, vastuuvapautuksen myöntämisestä hallitukselle, valittiin uusi hallitus ja päätettiin kesän kilpailukalenterista. Merkittävä sääntömuutospäätös oli, että jatkossa pidetään kesäkokous SM:ien yhteydessä (virallisesti vaalikokous) ja talvikokous (virallisesti Vuosikokous). Tämä edellyttää vielä toisen kokouksen pitämistä. Hallituksen jäsenistöön tehtiin yksi muutos: Turun Pekka Toija korvaa Uudenkaarlepyyn Mats Nylundin. Kiitokset Matsille arvokkaasta työstä, joka jatkuu edelleen oman laivueen aktivoinnissa ja nettisivujen teknisessä tuessa aina tarvittaessa! Lisätiedot http://snipe.fi/fi/node/1093.
Jäsenmaksut
Vuosikokouksesta päästäänkin luontevasti jäsenmaksujen maksamiseen. Nyt on korkea aika hoitaa asia kuntoon. Tee se heti, ettei unohdu! Jäsenmaksut maksetaan Viklaliitto ry:n tilille FI34 5723 0210 0139 05 helmikuun aikana (vanhassa muodossa 572302-113905). Jäsenyys takaa mahdollisuuden osallistua viklaluokan kisoihin, saada SnipeBulletin lehti kotiin ja kuulua hyvillä mielin viklajengiin. Samalla varmistat, että luokka pysyy hengissä seuraavat 70 vuotta!

 • kipparimaksu: 30,- | gastimaksu 20,- | classic-veneen kippari: 22,- | juniori 11,- | venemaksu 10,- | kannatusjäsen 50,- (tai muu sopivaksi katsomanne summa)
 • Ilmoita sähköpostilla osoitteeseen juha.lehtinenatsnipeimport.fi seuraavat tiedot, HETI KUN olet maksanut jäsenmaksusi: nimi | syntymävuosi | postiosoite | veneen numero | mitä maksuja maksettu | email-osoite | pursiseuran nimi
 • Ohjeet, hinnat ja tilinumero löytyvät myös tästä linkistä: http://snipe.fi/fi/node/23.

  Kevätaktiviteetit

  Kirjalainaus kirjastoista
  Muista poiketa kirjastossa kysymässä kirjaa ja laita lainaushakemus vetämään. Tuet hyvää asiaa. Samalla me pääsemme lopuista 300 kappaleesta eroon.

  Kokeile Viklaa – Try Snipe Lauttasaari
  Ennen kisakauden alkua järjestämme Lauttasaaressa ja mahdollisesti myös muilla viklapaikkakunnilla Kokeile Viklaa – TrySnipe –tilaisuudet. Aloitamme Lauttasaaressa teoriaillalla 23.4 klo 18 http://snipe.fi/fi/node/1084. Vesille päästään 13.5, varapäivien ollessa 18.5, 20.5 ja 27.5 http://snipe.fi/fi/node/1085. Koska väkeä on jo nyt ennakkoon ilmoittautunut paljon, pyydämme vahvistamaan osallistumisen viimeistään viikkoa ennen tapahtumia sähköpostilla hallitusatsnipe.fi. Tarkemmat kyselyt voit osoittaa kontaktihenkilö Reino Suonsillalle, jonka puhelinnumero ja e-mail löytyvät ym. linkeistä.
  Kokeile Viklaa – Try Snipe muut paikkakunnat
  Ota reippaasti yhteyttä sinua lähimpänä olevaan laivuekapteeniin ja pyydä päästä vesille. Muut laivuepaikkakunnat löytyvät tästä http://snipe.fi/fi/node/21. Kysy yhteystiedot hallitusatsnipe.fi, jos et löydä oman paikkakuntasi vastuuhenkilöä ko. linkistä
  Vikla opettaa purjehtimaan ja kasvattaa mestareita
  Kun pohdit, minkä luokan toimintaan lähdet mukaan ja minkä veneen hankit, kannattaa pohtia, minkälainen toiminta luokalla on Suomessa ja maailmalla, miten veneitä on saatavilla ja pääseekö niistä eroon, kun kalustoa pitää päivittää. Ja kun todella haluat oppia purjehtimaan, eräs tärkeä seikka on se, että viklapurjehdus todellakin kasvattaa mestaripurjehtijoita. Suomestakin löytyy useita maailmanmestareita, jotka ovat hankkineet oppinsa viklaluokassa. Maailmalla tämä on vieläkin tavallisempaa. Viisinkertainen olympiamitalisti ja vikla MM-voittaja brassi Torben Grael tulee kuulusta viklasuvusta, puhumattakaan tanskalaisesta legendasta Paul Elvströmistä. Hyvin on purjehtinut myös espanjalainen viklagasti ja olympiakultamitalisti Angela Pumariega, joka pisti suomalaistytöille luun kurkkuun Lontoon Yngling-finaalissa. "Olisi varmaan kannattanut heidänkin treenata meidän luokassa, heh."

  Vene- ja tarvikekauppaa
  Jos olet harkitsemassa veneen hankintaa, kannattaa olla nopeasti liikkeellä. Tällä hetkellä on tiedossamme vain yksi Suomessa myynnissä oleva kilpavikla FIN 29860, joka on kylläkin sitäkin nopeampi, ks. myynti-ilmoitus: http://snipe.fi/fi/node/1086. Lisäksi allekirjoittaneen tiedossa on vain yksi mökkikäyttöön tarkoitettu 70-luvun vene, jota voit kysellä Kirsi Pentikäiseltä e-mail: kimapeatmail.com tai allekirjoittaneelta. Viklapörssi löytyy osoitteesta: http://snipe.fi/fi/forum/4. Sieltä löytyy myös yksi Halen vikla vuodelta 1956. Tässä yksi viklan etu. Veneet kestävät pitkään!
  Jos olet tosissasi hankkimassa tai myymässä kilpaviklaa, meillä eli kansallissihteeri Juha Lehtisellä ja allekirjoittaneella saattaa olla tiedossa sinulle myyjä tai ostaja.

  Kesäaktiviteetit

  Kisakalenteri – kotimaa (http://snipe.fi/fi/calendar)
  Ranking-sarja alkaa Lahdessa Vesijärvellä 23-24.5, joka on samalla ensimmäinen MM-karsinta Italiaan. Sitä ennen lämmitellään On the Rocks –kisassa Tuusulanjärvellä

 • 02-03.05.2015 R0 | Tuusulanjärvi | On the Rocks, kaikki kevytveneluokat
 • 23-24.05.2015 R1 | Lahti | 23-24.5 | Casselirace | MMk1
 • 13-14.06.2015 R2 | Porvoo | 13-14.6 | MMk2
 • 27-28.06.2015 R3 | Helsinki | 27-28.6 | Helsingin regatta | MMk3/3 | Masters SM?
 • 01-02.08.2015 R4 | Lohja | 1-2.8 | Lohja Open
 • 21-23.08.2015 R5 | SM | Turku | 21-23.8 | Airiston Regatta | Finnish Championships
 • 05-06.09.2015 R6 | Pori | 5-6.9 | Pori Open
 • 19.09.2015 R7 | Helsinki | Wurst Fennica Open | 19.9.2015 | 1-päiväinen

  Kisakalenteri – ulkomaat

  MM-kisat
  Viklaluokan ehdoton huipputapahtuma on MM-kisat Italian Toscanassa syyskuussa. Suomella on neljä maapakkaa, joista karsitaan kahdessa ensimmäisessä rankingissa. Kisa purjehditaan Välimerellä samoissa maisemissa, joissa on kuvattu erä James Bond-leffa.
  Masters EM
  Paljon ei jää jälkeen heinäkuun alussa Ruotsin Motalassa Vättern-järvellä purjehdittava Masters EM-kisa. Kisaan odotetaan runsasta suomalaisosanottoa! Niille, jotka eivät tiedä, Masters-kisathan ovat ”ikämies/nais”-kisat, joissa miehistön yhteisiän tulee olla vähintään 80-vuotta. Kipparikategoriat ovat

 • 45-54 apprentice Master
 • 55-64 Master
 • 65-74 Grand Master
 • 75-xx Legend Masters (uusi kategoria)

  Kaiken kaikkiaan Viklaluokka tarjoaa älyttömän määrän hienoja regattoja ympäri maailmaa. Luokan hienous on siinä, että lähes kaikkiin voi osallistua ”vähän huonompikin purjehtija”, pois lukien MM- kisat, joihin on maakohtainen kiintiö ja EM-kisat, joihin kansallissihteerillä on harkintavalta, ”että kilpailija sijoittuu riittävän hyvin kansallisella tasolla”. EM:t ja MM:t järjestetään vuorovuosin.
  Laajin kansainvälinen viklakalenteri löytyy snipetoday.org sivuilta (http://www.snipetoday.org/events#year=2015&month=3&day=29&view=month)

  Sääntömuutokset
  Luokan säännöissä on joitain muutoksia. Näistä tärkeimmät ovat vaatimukset kölinkannatussysteemistä ja vahvemmasta vähintään 160 g kankaasta tehdystä fokasta. Ilman perinteistä koukkuun tai lätkään perustuvaa kölikannatussysteemiä ei ole SM-kisoihin asiaa. SM:ssä sen sijaan saa vielä ajaa kevyemmällä fokalla, kunhan se ei ole ”pakasta vedetty käyttämätön”, mutta kansainvälisissä kisoissa pitää jo käyttää vahvempaa kangasta. Lisätiedot ja kuva kölin kannatussysteemistä löytyy http://snipe.fi/fi/node/1079.

  SM-ennakkoinfo
  Kisat purjehditaan elokuun 21.-23. päivinä Turussa Airistolla. Kisakeskuksena toimii Ruissalon kylpylän ympäristö. Odotettavissa on hulvatonta menoa aidossa Serious sailing – Serious Fun hengessä. Kuten muissakin kisatapahtumissamme. Kaikki mukaan; myös uudet purjehtijat ja vanhempien veneiden omistajat!

  Hupparikauppaa
  Lähes 40 ”muotitietoista” purjehtijaa lähetti tilauksensa allekirjoittaneelle noin kuukausi sitten, ks. http://snipe.fi/fi/node/1078. Ensimmäiset hupparit lähtivät perjantaina tilaajille Smart Postin välityksellä. Huom! Yksi ylimääräinen tummansininen M-koko löytyy vielä. Nopein tilaaja saa sen 30 e hintaan. Mahdollinen toimitusmaksu 10 e lisätään. Muista maksaa omasi heti viklatilille FI34 5723 0210 0139 05. Muu jakelu hoidetaan kevään aikana TrySnipe-tilaisuuksissa, HSK:n tiistiksissä, ranking-kisoissa tai allekirjoittaneen työpaikalta.

  Tukilahjoitukset Viklaliitolle
  Mikäli nyt on herännyt hervoton halua tukea liiton toimintaa ja hellittää rahapussin nyörejä, voit lahjoittaa sopivaksi katsomasi summan liiton tilille. Maksa joka tapauksessa jäsenmaksusi heti.

  Kuten huomaat, Viklaluokka tarjoaa monenlaisia aktiviteetteja ja reipasta menoa, olet sitten järjestöihminen, intohimoinen kilpapurjehtija tai jotain siltä väliltä.
  Tule reilusti mukaan. Viklaluokassa autetaan kaikki alkuun!

  www.snipe.fi

  Viklaliitto
  hallituksen puolesta
  kai.saarheloatgmail.com | 0400 748750

 • Luokittelu: