EM-kisakuumetta Gargnanossa, varjossa 35 astetta

SUNNUNTAI
Vuoden 2023 Snipe Open European Championship purjehdittu Gargnanossa Gardajärvellä.

Tapahtuma oli todella haastava tuuliolosuhteiden takia sekä järjestäjille että purjehtijoille. Tuulen suunta vaihteli ja kun rata saatiin valmiiksi, matkaan päästiin vasta useiden varaslähtöjen jälkeen, kunnes tuuli olikin jo kuollut. Sentään kuusi lähtöä saatiin ajettua suunnitellun yhdeksän sijaan. Viimeisenä päivänä ei purjehdittu lainkaan kevyen tuulen ja annetun myrskyvaroituksen takia. Protestointi lähestyi välillä naurettavuuden rajoja; yhtenäkin päivänä niitä tehtailtiin 14 kappaletta, pääsääntöisesti toisia purjehtijoita, mutta myös kilpailulautakuntaa vastaan.

Voitto meni Espanjaan, hopea Argentiinaan ja pronssi USA:an. Suomalaiset sijoilla 26, 49, 52, 67. Kai Saarhelo purjehti loppukisan espanjalaisen junnun Martin Mijaresin kanssa, kun Jouko Saarhelo jäi huoltojoukkoihin varmuuden vuoksi.
Ilahduttavasti neljä suomalaistiimiä mukana 82 veneen laivueessa. Otto Dahlberg ja Riku Vääriskoski taistelivat pitkään kymppisakkiin pääsystä, mutta ihan vielä ei natsannut.

LAUANTAI
Kain kommentit
Aamulla tuuli nousi parhaimmillaan 6-8 m/s asti, mutta laski lopulta 1-2 m/s:iin. Ensin race committee joutui odottamaan tuulen suunnan asettumista ja rakentamaan rataa pitkään ja hartaasti Kun lopulta kaikki oli valmista, kilpailijat itse munasivat otollisen tuuli-ikkunan ottamalla useita varaslähtöjä. Vasta musta lippu sai porukan rauhoittumaan. Sitä kai kutsutaan kilpapurjehdukseksi....Jos minulta kysytään, musta olisi pitänyt laittaa ylös heti ensimmäisen yleisen takaisinkutsun jälkeen U-lipun sijaan.
Lähestyvä myrskyrintama antoi onneksi tuulta iltapäivälle, jolloin saatiin lopulta kaksi lähtöä ajettua. Oma huippu osui ensimmäiseen lähtöön, kun viimeisellä kryssillä ohitimme nuoren espanjalaisen varagasti Martinin kanssa lähes 50 venettä ja tulimme veskaan sijalla 14.
-Kai

Antin kommentit
Käynnissä olevan kisapäivän raportti: useita lähtöyrityksiä, yhtä monta yleistä palautusta. Sitten loppui tuuli. Purjehtijat, yhtä venekuntaa lukuunottamatta, äänestivät meloillaan ja suuntasivat rantakahvilaan kokikselle. Järjestäjät ovat vielä optimistisesti vesillä AP ylhäällä.
Päivän tapahtumat tiivisti: lähtöharjoittelua. Taisi olla kymmenen starttiharjoitusta, joista kaksi onnistui. Pahat pojat otti päivän ekasta dsq:n lähtötohinasta. Toinen meni nuorisolta taas mallikkaasti. Muut suomalaiset nauttii hienosta kisasta hyvässä seurassa.

Rikun raportti
Laitetaas raporttia virallisemman kaavan kautta tällä kertaa.
Ensimmäinen varoitusviesti oli tänäänkin 8:30. Vesille lähdettiin ja lähtöjä harjoiteltiin useaan otteeseen. Yksi puhdaskin lähtö keskeytettiin jostain syystä nopeasti startin jälkeen. Lopulta aamun tuuli loppui ja purjehtijat lähtivät rantaan. Järjestäjät ilmeisesti toivoivat, että uutta tuulta olisi odoteltu vesillä, kun nostivat vain ap:n ja jäivät itse paikoilleen.
Uusi tuuli alkoi etelästä ja lähtöjä harjoiteltiin taas. Kun lopulta päästiin liikkeelle, tuomarivene ajaa alapuolellemme ja huutaa "you need to stop!". Ilmeisesti linjalla pumppailu ei ollut mennyt ihan sääntöjen mukaan.
Toisessa lähdössä otimme tarpeeksi hyvän startin poijun päästä ja vähän kovemmasta tuulesta huolimatta vauhti riitti taas kärkeen. Ensimmäiselle ylämerkille pääsimme neljäntenä ja maaliin lopulta viidentenä.
Huomiselle sunnuntaille on luvattu ukkosta koko päivälle, mutta toivottavasti löytyisi joku reikä, missä purjehtia vielä pari lähtöä. Kokonaistuloksen osalta peli on menetetty, mutta olisi ihan kiva vielä muutama hyvä lähtö ajaa.

PERJANTAI
Melkoista hässäkkkää radalla ja etenkin rantaan tulon jälkeen. Yhteensä 14 protestia jätetty.
2006 ja 2018 kisojen järjestäjän

TORSTAI
Tuulen kanssa joudutaan temppuilemaan ja ensimmäinen startti on siiretty alkamaan jo klo 8.30. Tiimillä aikainen herätys. Toivottavasti tuulee silloin.
Iltaruokailun yhteydessä Kai ja Jouko ojensivat 2006 ja 2018 EM-järjestäjä BSF:n majakkataulun paikalliselle GVC-seuralle, mikä kiitollisena huomioitiin.

KESKIVIIKKO
Viimeinenkin joukkuee jäsen laskeutui Veronaan puolen yön aikaan. Startit käynnistyvät tänään klo 13 paikallista aikaa.
Tuulta aamulla 2-3 m/s pohjoisesta.

Jukan raportti

Tänään saatiin purjehdittua ainoastaan yksi startti. Lähtöä lykättiin pari tuntia olemattoman tuulen takia. Järvellä lilluttiin, uitiin ja huolehdittiin tankkauksesta. Päiviä oli tänäänkin todella kuuma.

Startti onnistui vasta neljännellä yrittämällä kun musta lippu vedettiin salkoon. Laiva oli suosittu paikka jokaisessa harjoituksessa, me nössöiltiin ja pysyttiin kaukana sen ruuhkista. Toisin kuin Otto ja Riku, jotka ottivat laivalta hyvän startin ja pääsivät purjehtimaan vapaissa tuulissa radan oikealla reunalla.

Surkean lähdön ja tuskaisen ekan kryssin jälkeen paransimme sijoja. Valitsimme kahdesta alamerkistä selkeästi vähemmän ruuhkaisen ja ohitimme 10-20 venettä. Toinen kryssi olikin sitten hieman helpompi, vapaita tuulia oli helpompi löytää ja shifteihin oli mahdollisuus vendata. Ylämerkkiä lähestyttäessä tuuli vielä kääntyi reilusti oikealle ja päästiin kuin päästiinkin ylämerkille ohittaen siinä vaiheessa Saarhelot. Loppu olikin melko tylsää kilpapurjehdusta. Lenssi olikin muuttunut slööriksi tuulen käännyttyä ja Alamerkiltä maaliin purjehdittiin jonossa lyhyt sivutuulilegi.

Otto ja Riku huiteli horisontissa kolmannella sijalla melkein koko kisan ollen maalissakin sijalla kolme. Edellä vain joku olympiavoittaja ja Diaz jenkeistä.
-Jukka
PS.kisa-alueen sivuun nousi ukkospilvi ja pientä jylinääkin kuultiin startin aikana. Onneksi sade saavutti meidät vasta rantaantullessa.

TIISTAI
Snipe Europeans, Gargnano

Nyt tekee mieli hakeutua varjoon. Rannassa on pukeilla 30 jalkaisia purjeneitä, joiden korkeiden kölien päällä olevat rungot muodostavat edes vähän suojaa.

Mittaukset jatkuvat. Team Jukka&Julianna joutui virittämään kölin turvanarun uusiksi ja Reino&Antti sai vaihtaa pyykkinarunsa sääntöjen mukaiseen hinausköyteen.

Ventta-aika hyödynnetään pitkillä uintisessioilla. Vesi näyttää välimereltä, mutta onkin makeaa.

Iltapäivällä tuuli vähän viriää ja pääsemme vesille kokeilemaan Gardaa. On täällä vaan hienoa vetää, kun aurinko paistaa, vesi on lämmintä ja tuuli sopivasti viilentää. Välillä hatullinen vettä niskaan viilentää edes vähän.

Huomenna uusi hinausköysi saanee käyttöä, kun veneet mahdollisesti hinataan pohjoiseen kohti Rivaa paremman tuulen toivossa.

Illalla oli sitten kisan avajaiset. Vähän puheita. Osallistuvien maiden liput tuotiin lavalle kansallislaulujen soidessa. Suomen lippu tuli rivistöön tyylikkäästi Sibeliuksen Finlandian soidessa haitariversiona. Päälle vähän viiniä ja rantamusaa.

Huomenna aloitetaan tositoimet kipparikokouksella klo 10.

KISASIVUT
https://euro.snipechampionships.org/

TULOKSET
Kisasivuilta ja pdf-liitteestä

Luokittelu: