Rakkaudesta lajiin | Halen 17545 | Kertomuksia Classic Snipe harrastuksesta

Historian siipien havinaa
* * * * * * * * *
Minulla on ollut hallussani puinen Y. Halenin Vikla 17545 vuodesta 1990.

Ostin teinityttönä Viklani, Skogbystä, läheltä Hankoa. Vene oli myyjän mukaan ollut Skogbyn sahan omistajan vene ja saatu asuntoa ostaessa entisen sahan varastoista kaupan mukana. Olin opetellut purjehduksen alkeita optimistijollalla ja isän kanssa jatkoimme harjoittelua Viklalla. "Kantapään kautta" opittiin ja hirvittävän hienoja hetkiä koettiin.

Myöhemmin mieheni siirtyi gastin paikalle. Kun perheeseen tuli lapsia, jäi purjehtiminen muiden kiireiden vuoksi sivuun. Vikla siirrettiin säilöön mökille Päijänteelle. Eilen uusia pressuja veneen päälle vaihtaessani otin kuvia veneestä. Veneen pohjalaudassa on rekisterinumero 17545 ja tuo numero löytyikin Viklaliiton rekisteristä ja Historiikkirjasta (toim. huom)! Olemme arvuutelleet veneen ikää. Rekisterissä on vuosiluku 1968. Onkohan se valmistusvuosi vai rekisteröintivuosi? Veneessä on myös laatta: Y.Halen, Turku 25 FINLAND. Kyllä se suurella todennäköisyydellä myös valmistusvuosi, (toim. huom).

Nyt omat pojat alkavat olla murrosikäisiä ja purjehdustaito pitää tietysti heille siirtää. Viklalla se onnistuu helposti. Täytyy siis laittaa venevanhus ensi kesänä purjehduskuntoon. Vene on pääosin ehjä, mutta aika on koetellut purjeennostimia ym. ja lakkapinta hilseillyt muutamista kohdin. Puomi uusittiin kokonaan 90-luvulla, muuten veneessä on edelleen kaikki ne osat käyttökuntoisia joilla sen itselleni sain.

Terveisin
Ilona Ojala, Järvenpää | 040 4115914

Luokittelu: