Sallan SM-raportti

Itse en päässyt ensimmäisenä kisapäivänä töiden takia olleenkaan Turkuun, mutta menetykseni oli pieni sillä lähtöjä ei kovan tuulen vuoksi ollut perjantaina yhtäkään.

Lauantaina tuuli oli yhä napakka ylittäen tuulirajaan 13 m/s, joissain puuskissa keskituulen pysyessä jatkuvasti 10 m/s paremmalla puolella. Päivän ensimmäinen lähtö meni lämmittelyssä ja vauhtiin pääsemisessä. Ensimmäiseen yläpoijuun osumisen jälkeen päätimme, että tästä lähdöstä tulee poisheitto (hyvä saada poisheitto alta pois, jotta voi keskittyä sen jälkeen parempiin suorituksiin). Lauantain toinen ja kolmas lähtö menivät paremmin ja olimme hyvillä mielin rantaan tultaessa valmiina sunnuntain purjehduksiin.

Sunnuntaina ensimmäinen, ja kuten myöhemmin paljastui, viimeinen lähtö alkoi heikosti huonon lähdön ja väärän laidan valinnan takia. Purjehduksessa kaikkein kamalinta on katsella kuinka muut veneet liikkuvat toisella laidalla eteenpäin sillä välin kun itse seisoo paikallaan.
Hermojaraastavasta alusta huolimatta onnistuimme hiljalleen kipuamaan järjestyksessä ylöspäin. Lenssivauhdilla ja tällä kertaa oikean laidan valitsemisella saimme muita kiinni ja pääsimme muutamasta veneestä ohi. Sama jatkui kryssillä. Huonosta alusta huolimatta onnistuimme voittamaan sunnuntain lähdön.

Mitalimahdollisuuden näyttivät sen johdosta hyvältä, kunhan yksi lähtö purjehdittaisiin vielä ja poisheitto tulisi voimaan. Tuuli kuitenkin tyyntyi lähes kokonaan kahdeksi ja puoleksi tunniksi, kunnes puolta tuntia ennen viimeisen varotusviestin lähettämisaikaa se yltyi uudelleen. Valitettavasti (meidän kannaltamme) tuuli kääntyi koko ajan niin paljon, että rataa ei saatu enää pystyyn ennen ajan umpeutumista. Näin ollen siitä minkä piti olla poisheitto tulikin voimaanjäävä pistemäärä, joka upotti toiveen mitalisijasta. Myös tuulen mukana tullut rankkasade alkoi tuntua häiritsevältä vasta kun lähdon mahdollisuus oli kadonnut. Siitä huolimatta mieliala oli ihan ok, sillä olimme saaneet myös hyviä sijoituksia ja hyvät trimmit tuntuivat löytyvän. Kaiken kaikkiaan kisat olivat mukavat, järjestelyt toimivat ja seura oli laadukasta. Kilpailun voittivat upean tasaisen varmalla otteella Antti ja Matias Mikkonen, jotka pärjäävät kelissä kuin kelissä.

Kuvasssa Salla ja Riku Vääriskoski Airistolla (photo: StudioKukka)
SM-kuvia voi ostaa StudioKukalta

* * * * *
Salla Vadén on kolmisen vuotta Viklatouhuissa mukana ollut veneenomistaja ja raketin lailla Suomen huipulle noussut purjehtija Tampereeltä, nääs.

Luokittelu: