Kolmas kisapäivä | Carpelan jo 12. Viklamestaruuteen Kotkassa | Tulokset

Su 3.8
kuva: Gasti roikkuu ja kippari miettii strategiaa - vai menikö se toisin päin. Mestarit Claus Carpelan ja Risto Valjus vauhdissa.
(Kuvien copyright Anu Streng, Kai Saarhelo, Reino Suonsilta ja Viklaliitto)

Muita Anun, Kain ja Reinon ottamia SM-kuvia löytyy klikkaamalla SM-uutisartikkeleiden otsikoita ja linkkiä "Kisatoiminta: SM-kisat" (http://snipe.fi/node/854).

Lauantai-illan illallisella kuultiin KPS:n kunniakommodorin Kaj Holmbergin varsin kattava Kotkan hienoa viklahistoriaa käsitellyt puhe.
Sunnuntaihin startataan herkullisista asetelmista: vain piste erottaa kaksi kärkivenettä, ero kolmanteen sijaan on neljä pistettä ja siitä neljänteen samat neljä pistettä. Tarjolla edellispäivien tapaan auringonpaistetta ja 23-25 astetta lämpöä ja kevyttä keskituulta. Tässä vaiheessa lämpö tuntuu mukavalta kolottaville lihaksille. Sen verran on jo roikuttu ja vedelty köysiä kahtena ensimmäisenä päivänä.

Kisa

Uuden alumiinimaston saanut puuvikla Kilukalle starttaa ja ensi vuoden SM-kisat saadaan pelastettua, kun 20 venettä saadaan starttilistalle! Ensimmäinen lähtö etenee hienossa 4-6 m/s kaakkoistuulessa Ville Aalto-Setälän ja Kai Saarhelon venekuntien johtaessa kisaa lähdöstä viimeisen kryssin puoliväliin. Sitten tapahtuu kummia; kahdessa ensimmäisessä kryssissä menestyksellinen oikea laita lyö nyt pahasti silmille ja vasemmalta tuleva ryhmä porhaltaa ohi kauheassa puhurissa ja paremmassa nousukulmassa. Lopun senttitaistelussa tiimi Reino Suonsilta-Jouko Saarhelo onnistuu parhaiten ja saa piikin. Maistui kuulemma makealle. Mikko Valjus toisena, Kotisalot kolmantena, Carpelan neljäntenä, Niemensivu vitosena. Ville putoaa kutoseksi ja Kai seiskaksi. Ratkeaako mestaruustaisto tähän, kun Clapa siirtyy kahden pisteen johtoon ennen viimeistä starttia? Myös pronssitaisto kiristyy, kun hyvin koko regatan purjehtinut BSF:n Ari Niemensivu-Eemil Aalto-Setälä ovat enää kolmen pisteen päässä Kaista ja Kotisalotkin lähestyvät.

Viimeinen lähtö
Clapa ja Ville seuraavat tarkkaan toistensa tekemisiä, kun Villen pitää saada vähintään yksi vene itsensä ja Clapan väliin. Sama venekuntien tarkkailu toistuu pronssitaistossa. Lopulta Ville ja Eveliina voittavat selvästi ja Clapa ja Risto kiristävät kakkosena maaliin voittaen samalla mestaruuden. Tultuaan veskaan kolmantena Kotisalot pääsevät lopputuloksissa jo kahden pisteen päähän pronssista. Sampo ja Ronja Valjus saavat kisan lopussa vauhdin kohdalleen ja ajavat maaliin neljäntenä. Kai ja Riku keskittyvät vain pitämään Porin nuoret miehet Ari Niemensivun ja Eemil Aalto-Setälän takanaan ja voittavat pronssia. Arille viides sija ja parhaan ensikertalaisen palkinto. Reino Suonsilta ja Jouko Saarhelo kiristivät viimeisen päivän loppukirin ansiosta kuudensiksi lopputuloksissa.

Kisaa käytiin myös Classic I (puuveneet), Classic II (yli 15-vuotiaat lasikuituveneet) sekä Masters-sarjoissa. C I:n voitti taas kerran Robert Bjurström (Mahlenin malja), C II:n Sampo Valjus (Karhu palkinto), Masters Claus Carpelan (Norppa-palkinto). Hiihtävän Karhun palkinto on jaetu viimeksi Tampereen SM-kisoissa Psykopaatille. Palkinto on hukassa.
Parhaan gastin palkinto meni Risto Valjukselle, Mixed Cup parhaalle sekaparille Villelle ja Eveliinalle, joka nuoresta iästään huolimatta tsemppasi hienosti ja hymyssä suin koko kisan läpi kovasta tuulesta huolimatta.

Hienon eleen teki rouva Mättö, joka lahjoitti edesmenneen miehensä ja kotkalaisen viklavaikuttajan Keijo Mätön arvokkaita kiertopalkintoja kategorioissa "paras järjestävän seuran osanottaja" ja "rehti purjehtija". Ensimmäinen jaettin Mikko Enegrenin pojalle Jounille ja jälkimmäinen suurtyön SM:ien onnistumisen eteen tehneelle Pekka Taipaleelle.

Hienot kisat, suurella sydämellä tehdyt KPS:n järjestelyt, tasaisia ja todella tiukkoja kamppailuja, ennakkoennusteita kovemmat tuulet, mutta luita hellivät lämpimät tuulet ja vesi. Olimme kyllä kaikki sankareita, kun selvisimme noin kovista keleistä, mitä nyt pieniä kolhuja tuli itse kullekin.

Kiitokset järjestävälle seuralle, vierailevalle kilpailupäällikölle, toimistoväelle ja tuomareille sekä erityisesti kaikille paikalle tulleille Viklapurjehtijoille.

Me kaikki teimme yhdessä tämän 67. Vikla SM-kilpailun. Suomen mittakaavassa ennennäkemätön SM-putki jatkuu ja traditio saa jatkoa!

Ensi vuonna SM:t pidetään suurella todennäköisyydellä Turussa elokuun puolivälissä Airiston Regatan yhteydessä.

päivitetty: 4.8.2014 | kaisaarhelo
kuvat:copyright Anu Streng ja Viklaliitto

Luokittelu: