Snipe Class International Racing Association SCIRA - since 1931

KUNNIAKAS HISTORIA - LOISTAVA TULEVAISUUS

Viklaluokka eli englanniksi Snipe Class sai alkunsa USA:ssa vuonna 1931, kun teksasilainen William "Bill" Crosby päätti suunnitella purjejollan, joka olisi yksinkertainen jopa koulupojan rakentaa - siihen aikaan veneet tehtiin vanerista - ja joka vetoaisi purjehtijoihin ympäri maailmaa. Kansainvälinen Viklaliitto SCIRA perustettiin vuotta myöhemmin eli 1932. Snipestä tuli vain muutamassa vuodessa mailman suosituin kahden hengen kevetveneluokka.

Suomeen Vikla rantautui ensimmäisenä Vaasaan, jossa tehtiin vuonna 1947 Suomen ensimmäiset Viklat. Siitä lähtien on rekisteröity jo yli lähes 1000 kotimaista Viklaa. Ensimmäiset luokkamestaruuskisat järjestettiin heti seuraavana vuonna 1948. Ja siitä lähtien niitä järjestetty joka vuosi, viralliset SM-kisat 1950 alkaen. Ylivoimaisen pitkä yhtäjaksoinen SM-kisojen historia suomalaisessa purjehdusmaailmassa!

Loppu onkin historiaa, sillä luokka on toiminut elinvoimaisena jo yli 80 vuotta! Hyvin Crosby työssään onnistuikin, sillä kyseessä on yhä edelleen eräs maailman suosituimmista kahden hengen kevytveneistä.

*****************************************************************
SNIPE CLASS INTERNATIONAL RACING ASSOCIATION SCIRA
*****************************************************************

Kansainvälinen Viklaliitto SCIRA toimii kansallisten Viklaliittojen katto-organisaationa, Suomessa Suomen Viklaliitto ry - Finlands Snipe Förbund rf. SCIRA vastaa luokan sääntöjen laadinnasta ja kansainvälisestä toiminnasta, ylläpitää tilastoja ja Internet-sivuja, julkaisee SnipeBulletin-lehteä sekä edustaa Viklaluokkaa kansainvälisessä purjehtijaliitossa ISAF:issa.

SUOMEN VIKLALIITTO R.Y. - FINLANDS SNIPEFÖRBUND R.F.

Viklaliiton sääntöihin kirjattuna tavoitteena on edistää Viklapurjehdusta Suomessa. Tähän päämäärään yhdistys pyrkii harjoittamalla tiedotus- ja valistustoimintaa sekä edistämällä kotimaista ja kansainvälistä kilpailutoimintaa. Suomessa pääasiallisina tiedotuskanavina toimivat Internet sivut, sähköpostilistat sekä venealan lehdistö.

Ensimmäiset Viklat rantautuivat Suomeen jo vuonna 1947. Suomen Viklaliiton venerekisteriin on kautta aikojen kertynyt tietoja lähes tuhannesta suomalaisesta Viklasta! Jäseniä liiton rekisterissä on noin 250, joista n. 100 varsinaisia maksavia jäseniä, saaden jäsenetuna Snipe Bulletin lehden, oikeuden osallistua kisoihin ja ylpeyden olla ylläpitämässä luokan säilymistä elinvoimaisena.

PAIKALLISET VIKLALAIVUEET ELI SNIPE FLEETIT

Yli 850 Viklalaivuetta ja Laivuekapteenia ympäri maailmaa ovat Viklatoiminnan selkärankaa. Ne jotka eivät halua matkustaa ranking-kilpailuihin muille paikkakunnille, voivat löytää mukavan lähialueen toimintaympäristön paikallisen Viklalaivueen parista.

Aktiivisia luokan toiminnassa mukana olevia viklapurjehtijoita löytyy mm. seuraavilta paikkakunnilta: Oulu, Uusikaarlepyy, Pori, Turku, Helsinki, Kotka, Tampere ja Lappeenranta. Perinteisiä, mutta tällä hetkellä Uinuvia laivueita löytyy lisäksi mm. Kemistä, Kokkolasta, Pietarsaaresta, Vaasasta, Hangosta, Savonlinnasta, Loviisasta, Haminasta ja Mikkelistä. Ota yhteyttä kansallissihteeriin tai hallituksen laivuevastaavaan, mikäli haluat käynnistää Viklatoimintaa näillä tai muilla paikkakunnilla. Viklalaivueita on vuosien varrella ollut yli 20 paikkakunnalla. Maailman pohjoisin viklalaivue sijaitsee Oulussa.

TARJOLLA TOIMINTAA JA KISOJA KAIKKIIN TARPEISIIN

Kotimaassa järjestetään Suomenmestaruuskilpailut, Ranking-sarja sekä paikallisia laivuekisoja. Vikla SM-kilpailut on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1948, yli 70 vuoden ajan, mikä on selkeä ennätys SM-kisojen sarjassa Suomessa.
Vauhtia voi käydä haistelemassa myös monissa kansainvälisissä Viklaregatoissa ja virallisissa mestaruuskisoissa, joita ovat mm. PM-, EM- ja MM-kilpailut. Avoimien sarjojen lisäksi myös juniori-, nais- ja masters-purjehtijoille järjestetään omat kansainväliset mestaruuskilpailut.

Useilla laivueella on omat kilpailusarjat, keskiviikkokisat ja mestaruuskisat.

VIKLA TARJOAA ENEMMÄN

Vikla on käytännöllinen valinta. Voit purjehtia samassa veneluokassa ja nauttia hyvien ystävien seurasta läpi koko eliniän. Hankkiessasi Viklan ja liittyessäsi Viklaliiton jäseneksi saat rahallasi siis paljon enemmän kuin vain pelkän purjeveneen. Sinusta tulee kansainvälisen Viklaperheen jäsen ja pääset osallistumaan aktiivisen luokan toimintaan ja edesauttamaan tämän klassisen yksityyppiluokan säilymistä elinvoimaisena.

Monipuolisten nettisivujen lisäksi saat SCIRA:n lehden SnipeBulletin.

Sinun ei tarvitse menettää yöuniasi miettien sijoituksesi viisautta, sillä veneesi on rakennettu säilyttämään kilpailukykynsä vuosia. Ja kun olet valmis vaihtamaan uudempaan Viklaan, yllätyt miten hyvin vanha veneesi on säilyttänyt arvonsa.

****************************
PURJEHDUSKISOJA SUOMESSA JA YMPÄRI MAAILMAA

Vaikka Brasilia hallitseekin kansainvälistä Viklakilpapurjehdusta, purjehditaan Viklaa tosissaan myös muualla. Kansainvälinen Viklaluokka tarjoaa monipuolisia ja korkeatasoisia kilpapurjehdustapahtumia yli kolmessakymmenessä maassa ympäri maailmaa, aina Etelä- ja Pohjois-Amerikkaa, Japania ja Eurooppaa myöden; myös Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.
EM-kisat purjehditaan parillisina vuosina vuorotellen pohjoisen ja eteläisen Euroopan vesillä. MM-kisat vastasvasti parittomina vuosina.
Arvokisojen järjestäjämaita ovat olleet mm. Tanska, Brasilia, Puola, Italia, Espanja, Argentiina, Brasilia, USA, Japani ja Suomi! Naisten EM-kisat purjehdittiin Belgiassa 2019 ja EM2020-kisat Kroatian Splitissä.

Suomessa on järjestetty EM-kisat 1974 Hangossa, 1992 Kokkolassa sekä 2006 ja 2018 Porissa! Muita tapahtumia Masters MM2018 Portugalissa, vastaava Amerikan ja Aasian maanosakisa Buenos Airesissa.

Suomen kisasarja koostuu 6-7 ranking-kisasta, joista yksi on SM-kisa. Lisäksi laivuetreenejä ja kisatoimintaa löytyy usealta paikkakunnalta. Arvokisojen lisäksi tarjolla on kaikille Viklapurjehtijoille avoimia kansainvälisiä regattoja ympäri maailmaa. Mikä oiva tilaisuus yhdistää matkailua ja kilpapurjehdusta uusissa mielenkiintoissa paikoissa ja hyvässä seurassa. Tarjontaan voi tutustua snipe.fi ja snipetoday.org kalentereista.

******************************************************
VIKLALUOKAN SUOSIO
******************************************************
Viklaluokan menestys perustuu hyvin purjehtivaan, edulliseen, turvalliseen, kestävään ja merikelpoiseen veneeseen, rentoon porukkaan, mukavaan yhdessäoloon, loistavaan yhteishenkeen, aktiiviseen laivuetoimintaan ja haasteelliseen kilpapurjehdukseen , aidossa Serious Sailing, Serious Fun hengessä ®.

Luokka elää ja voi edelleen hyvin myös Suomessa - kiitos aktiivisesti toimivan luokkaliiton eli Suomen Viklaliitto ryn, ruotsiksi Finlands Snipe Förbund rf.

************************************************************
TOIMINTA PÄHKINÄKUORESSA
************************************************************

  • kansainvälinen yksityyppiluokka - Classical One Design Class
  • toiseksi vanhin yksityyppiluokka Starin jälkeen
  • kolmen suurimman yksityyppiluokan joukossa maailmanlaajuisesti
  • yli 31000 venettä tehty
  • lähes tuhat Viklaa rekisteröity Viklaliiton venerekisteriin - Suomen suurin 2 hengen veneluokka
  • taustalla kansainvälinen yli 3.000 jäsenen organisaatio SCIRA
  • aktiivista toimintaa yli 30 maassa mm. JPN, ARG, BRA, CHI, ECU, BAH, CUB, MEX, PUR, USA, CAN, POR, ESP, ITA, CRO, FRA, BEL, BEL, AUT, DEN, NOR, SWE, FIN, BLR, RUS
  • aktiivinen yli sadan hengen luokkaliitto myös Suomessa
  • monipuolinen kilpailuohjelma kotimaassa ja ulkomailla
  • Suomeen Vikla rantautui 1947 - SM-kisoja yhtäjaksoisesti vuodesta 1948 jo yli 70 vuoden ajan!
  • Classes come and Classes go but Snipe is forever
  • Vikla sopii kaiken tyyppisille käyttäjille ja miehistövaihtoehdoille

    • naisille ja miehille
    • perheille ja pariskunnille
    • junioreille ja aikuisille ikään katsomatta
    • One Boat for all

    Viklaa voi purjehtia menestyksellisesti läpi koko eliniän

    Viklaporukkaan on helppo tulla mukaan, luokan teemana Serious Sailing - Serious Fun

    Viklaluokassa autetaan kaikki alkuun

    teksti: kaisaarhelo | 20190721 päivitetty
    kuva: EM2004 Larmor Plage, Ranska