Vikla veneenä

YLEISTÄ

Vikla on kahden hengen kilpailukäyttöön suunniteltu kevytvene, jolla on erittäin kunniakas historia. Veneen teksasilaisella suunnittelijalla William Crosbylla oli selkeä tavoite aloittaessaan työnsä: suunnitella yksinkertainen vene, joka vetoaa purjehtijoihin ympäri mailmaa. Vastaanotto on ollut hämmästyttävän hyvä. Vikla kohosi muutamassa vuodessa maailman suosituimmaksi kahden hengen kevytveneeksi ja on edelleen kolmen suosituimman luokan joukossa. Yli 31000 rekisteröityä venettä kertoo Viklaluokan vankasta asemasta ympäri maailmaa.

TAUSTAA

Viklaa on kehitetty ja modernisoitu vuosien saatossa harkitusti. On silti vaikeaa uskoa, että kyseessä on sama vene, joka suunniteltiin USA:ssa jo vuonna 1931 - niin paljon nykyaikainen moderni kilpavikla eroaa aiemmin vanhoista puu- ja vanerivikloista.

Vikla on kansainvälinen klassinen yksityyppiluokka (Classical One Design Class), jossa on tarkat mittaustoleranssit ja rakennevaatimukset. Edellämainitut seikat yhdessä tukevan rakenteen ja aktiivisen luokkatoiminnan kanssa takaavat sen, että vene säilyttää arvonsa ja kilpailukykynsä vuosia. Koska Vikla ei ole olympialuokka, on hinta saatu pysymään edullisena.

VENEEN OMINAISUUKSISTA

Viklassa on kaksi purjetta, nostoköli ja monipuolisesti säädettävä takila, jonka avulla hyvinkin erityyppiset miehistöt voivat trimmata purjeet omille voimilleen ja painolleen sopiviksi.
Jos et kaipaa spinnua ja trapetsia, Vikla on erinomainen valinta. Vikla sopii molemmille sukupuolille, niin kisaajille, harrastajille kuin perhepurjehdukseenkin - haluatpa sitten purjehtia vaimosi, miehesi, parhaan kaverisi, tyttö- tai poikaystäväsi kanssa. Onpa radoilla nähty myös yli 80-vuotiaita viklavaareja ja mummoja. Vikla ei vaadi äärimmäistä akrobatiaa tai voimaa toisin kuin eräät spinnu- ja trapetsiveneet. Urheilullisuutta riittää siitä huolimatta useimmille. Roikkumaremmit auttavat pysymään veneessä ja pitämään veneen suorassa.

Viklaa on hauska ja helppo purjehtia. Vesillä vene on tukeva, mutta silti nopea ja nousee plaaniin eli liukuun avotuulessa. Vikla on myös turvallinen ja varsin merikelpoinen kovassakin tuulessa. Vene ei uppoa ja on helppo nostaa pystyyn, vaikka kaatuisikin.

Luokka tukee myös Classic Snipe toimintaa. Classic Snipe SM ja Hämeenlinnan Vanajaveden puuviklaregatta keräävät klassikkoviklat vuosittain yhteen. Vikla on myös erittäin suosittu mökkivene ja Viklaliitto toimittaa myös piirustuksia puuveneharrastajille.

Hauskuus jatkuu purjehdusten jälkeen rannassa. Rentoudut hyvien ystävien kanssa keskustellen niin päivän tapahtumista kuin uusista viritysohjeistakin. Viklajengiin on kaikki ovat tervetulleita mukaan ja kaikki autetaan alkuun.

Strategisia mittoja

  • pituus 4.72 m
  • leveys 1.51 m
  • minimipaino 172.8 kg
  • maston korkeus 6.50 m
  • purjepinta-ala 10.7 m2
  • kilpailevan miehistön "ihannepaino" 135 kg ± 10kg
  • venettä kilpaa purjehtivien paino vaihtelee kuitenkin käytännössä välillä 100-180 kg
  • Heloitusohje löytyy linkistä http://snipe.fi/node/836

    Helppo saattaa purjehduskuntoon

    Kevyt vene kulkee helposti auton perässä trailerilla tai isomman auton katolla. Nappaat vain kaverin kyytiin ja lähdet kohti rantaa. Veneen lasku trailerilta alas rantakärrylle, maston pystytys ja purjeiden nosto vievät vain muutaman minuutin.

    Tarjolla kilpailuja ja aktiivitoimintaa

    Mikäli haluat kilpailla ja kehittää purjehdustaitojasi, on Viklaluokka oikea valinta. Tarjolla on haasteita Viklalaivueiden iltakilpailuista aina SM-, EM- ja MM-tasolle saakka. Nopeusetua ei välttämättä saavuteta kalliilla varustehankinnoilla tai suurella rahalla, vaan Viklaluokassa voi pärjätä myös hyvällä tiimityöskentelyllä, taktisella osaamisella sekä purjehdus- ja veneenkäsittelytaidoilla.

    Viklaluokan kilpailukalenteri on eräs maailman monipuolisimmista. Kotimainen ohjelma koostuu neljän vuoden välein järjestettävistä PM-kisoista vuosittain toistuviin Suomenmestaruuskilpailuihin, Ranking-sarjaan sekä paikallisiin laivuetreeneihin.

    Vauhtia voi käydä haistelemassa myös monissa avoimissa kansainvälisissä Viklaregatoissa ja virallisissa mestaruuskisoissa, joita ovat PM-, EM- ja MM-kilpailut. Avoimien sarjojen lisäksi myös juniori-, nais- ja masters- purjehtijoille järjestetään omat kansainväliset mestaruuskilpailut.

    Kenelle sopii

    Koska Vikla ei ole erityisen painoherkkä vene, se sopii yhtä hyvin unioreille, senioreille kuin masters-iän saavuttaneillekin. Sekaparit (mies-nais, isä-lapsi) ovat varsin yleisiä myös aivan huipulla. Erityisen ylpeä Viklaluokka on kolmen sukupolven Viklaperheistä "vaarista junnuun". Tarjolla on toimintaa siis koko perheelle. Sanonta kerran Viklapurjehtija aina Viklapurjehtija sopii varsin moniin harrastajiin.

    Vikla kasvattaa huippupurjehtijoita

    Vaikka Viklaa on helppo purjehtia, viehättää luokka myös monia huippupurjehtijoita jopa Olympia- ja Americas Cup -tasolle saakka. Monet huiput treenaavatkin Viklalla olympialaisten välissä , koska luokan kansainvälinen taso on erittäin korkea. Sydneyn olympialaisissa 12 purjehtijalla oli Viklatausta. Listan kärjestä Volvo Ocean Racen hiljattain voittanut brassi Torben Grael ja Star-luokan kultamitalisti Mark Reynolds, jotka molemmat on taidettu valita myös maailman parhaiksi purjehtijoiksi.

    Voidaan sanoa, että useimmat suomalaisista aiempien vuosikymmenten huippupurjehtijoista ovat uransa jossain vaiheessa purjehtineet Viklaa. Tuoreimpia Viklataustan omaavia MM-kultamitalisteja ovat 2.4mR-luokan Imma ja Tom Björndahl, Rikard Bjurström sekä Marko Dahlberg. Kovatasoiset Viklakilpailut ovat tarjonneet haasteita myös näille kokeneille mestareille.

    Miksi Vikla

  • kaunis klassinen purjevene
  • edullinen hinta verrattuna vastaaviin olympialuokkien veneisiin
  • saat rahallasi paljon enemmän kuin vain pelkän purjeveneen
  • arvo ja runkon lujuus säilyvät vuodesta toiseen
  • hyvä valinta niin kilpailu- kuin mökkikäyttöönkin
  • venettä on helppo purjehtia - se tarjoaa haasteita myös mestareille
  • Viklaa voi purjehtia menestyksellisesti läpi koko eliniän
  • One Boat For All kuvaa veneen soveltuvuutta monelle ja moneen käyttöön
  • Tärkeät linkit

    www.snipe.fi
    www.snipetoday.org (link is external)
    www.snipe.org (link is external)

    www.snipe.se (link is external)
    www.snipe.dk (link is external)
    www.snipe.no (link is external)

    www.skippersnipe.com (link is external)
    www.dbmarine.it/snipe (link is external)

    Viklat ja viklavarusteet

    Vikla- ja varustemyynti:

    Snipe Import Finland www.snipeimport.fi (link is external)
    Viklapörssi: http://snipe.fi/forum
    myös myyntiportaaleista löytyy usein käytettyjä veneitä

    www.nettivene.com (link is external)
    www.tori.fi (link is external)
    eri maiden viklasivut
    Purjemyynti Suomessa

    Nebsails: http://www.nebsails.fi/ (link is external)
    North Sails Helsinki: http://www.fi.northsails.com/Yhteystiedot/NorthSailsSuomi/NSHelsinki/tab... (link is external)
    WB-Sails: http://www.wb-sails.fi/fi (link is external)
    teksti: kaisaarhelo | 20150125

    Classes come and classes go but Snipe is forever

    teksti: kaisaarhelo | 20140712
    pääkuva: Vikla sopii hyvin myös naispurjehtijoille.