Special Olympicsista kohti kaikille avoimia kisoja – ensikertalaiset Helsinki regatassa

Harjoittelemme nyt toista kautta Ruotsista tuodulla viklalla, jolla tultiin Ruotsin SM2019-kisoissa toiseksi, ja joka nimettiin Suomessa harmaan runkovärin perusteella Levottomaksi Tuhkimoksi. Alkukesään on osunut paljon leppoisia kelejä ja olemmekin treenanneet ahkerasti useita kertoja viikossa. Naisistomme yhteispaino on n. 100 kiloa ja veneen oikaisussa reippaammalla tuulella meillä on ollut vielä sen verran haastetta, että toistaiseksi emme ole kovin vauhdikkaita kelejä harjoitelleet.

Kisatiimillemme tämä on nyt viides yhteinen treenikesä. Aiemmin olemme harjoitelleet 606-luokassa, ja Helsinki regatta 2021 oli nyt meille ensimmäinen kaikille avoin viklakisa. Tähän asti olemme kilpailleet kehitysvammaisille urheilijoille tarkoitetun kansainvälisen Special Olympics -organisaation kisoissa Suomessa ja ulkomailla.

Meidän tiimissämme roolijako poikkeaa hieman tyypillisestä viklamiehistöstä. Jotta kippari Bea Westerstråhle saa keskittyä täysipainoisesti vain ajamiseen, on gastina toimivan Mari Aarnion hallussa molemmat purjeet, kaikki veneen säädöt sekä taktiikka. Kiirettä siis pitää joka manööverissä eikä kommelluksiltakaan täysin vältytty. Kerran alamerkille tultaessa spiira jäi jumiin, kerran levanki sotkeutui pinnan ympärille ja kerran hengausremmi kiertyi tiukasti kipparin nilkan ympäri. Juuri tässä kohtaa tietenkin oli vähän puuskaa ja totesimme, ettei gasti voi juuri nyt hypätä alapuolelle avustamaan. Lopulta sovimme, että tossu irrotetaan seuraavan vendan aikana. Tästäkin selvittiin, vaikka Beaa nauratti se, että koko tossu meinasi singahtaa operaatiossa mereen.
Kisassa lähdöt tuntuivat hurjan jännittäviltä, kun joukossa pyöri samaan aikaan muitakin luokkia, emmekä meinanneet millään uskaltaa kiiruhtaa ajoissa lähtöön. Seuraavaan kisaan aiomme siis ainakin kerätä lisää rohkeutta lähtöihin. Kipparin arvion mukaan suorituksessamme parasta olivat merkin kierrot, mutta hyvän vauhdin saavuttamisessa oli vielä paljon hakemista.

Ensimmäinen regatta oli meille positiivinen kokemus ja tästä on hyvä jatkaa. Erityisesti meitä ilahdutti se, kuinka lämpimästi meidät otettiin vastaan. Kokeneemmat venekunnat tarjosivat meille paljon apua ja hyviä neuvoja ja saimmekin heti kisoja seuraavana päivänä treeneihimme mukaan voittajaveneen kipparin Antti Mikkosen, jolta saimme lisää hyödyllisiä vinkkejä veneen säätöihin ja purjeiden trimmaamiseen. Viklassa kivaa onkin se, että samaan porukkaan sopivat kaikki ikään, kokoon ja sukupuoleen katsomatta.
Mari & Bea

Special Olympics purjehduksessa kilpaillaan ns. unified -joukkueena, jossa tiimin muodostavat kehitysvammainen urheilija ja vammaton partneri; luokassa ”Level-2” urheilija vastaa ohjaamisesta ja partneri purjeista. Naisistomme on käynyt maailmalla kilpailemassa Kielissä -2018 ja Abu Dhabissa 2019, ja seuraavana tavoitteena ovat Berliinin maailmankisat 2023.

Luokittelu: